Potasyum Fazlalığı Riskleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Potasyum Fazlalığı Riskleri ve Faydaları Nelerdir?

Potasyum Fazlalığı (Hiperpotasemi)

Normalde kan potasyum seviyeleri 3,5-5,0 mEq/L arasında olmalıdır. Bu değer 5,0 mEq/L'nin üzerine çıktığında potasyum fazlalığı, yani hiperpotasemi (hiperkalemi) durumu ortaya çıkar.

Potasyum Fazlalığının Nedenleri

Hiperpotasemi, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. En sık rastlanan nedenler şunlardır:

  • Aniden gelişen veya kronikleşmiş böbrek işlev bozuklukları
  • ACE inhibitörleri gibi tansiyon ilaçları
  • Böbrek üstü bezi yetmezliği
  • Hormon eksiklikleri
  • Önemli yanıklar veya travmalar sonucu kırmızı kan hücrelerinin aşırı yıkımı
  • Potasyum takviyelerinin aşırı kullanımı
  • Alkolizm veya yüksek doz ilaç tüketimi sonucu kas hücrelerinin yıkımı

Potasyumun Vücutta Dağılımı

Vücutta potasyum büyük oranda hücreler arasında bulunur. Özellikle kırmızı kan hücrelerinde yüksek miktarda potasyum mevcuttur.

Hiperpotaseminin Belirtileri

Gerçek hiperpotasemi, hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur. Belirtileri şunlardır:

  • Kaslarda yorgunluk ve güçsüzlük
  • Paralizi (felç durumu)
  • Kalp ritim bozuklukları
  • Bulantı ve kusma

Yanlış Sonuçlar ve Hemoliz

Bazen hiperpotasemi belirtileri klinik tabloya yansımayabilir. Kan örneği alınırken veya sonrasında kırmızı kan hücrelerinin parçalanması (hemoliz) sonucu potasyum seviyesi yüksek çıkabilir. Bu durumdan şüphelenildiğinde yeni bir örnek alınıp incelenmesi en doğrusudur.

Potasyum ve Sodyum Dengesi

Çok fazla tuz tüketimi sonucu vücutta fazla miktarda sodyum tutulması yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıklarına zemin hazırlar. Sodyumun bu etkileri yaparken yalnız olmadığı unutulmamalıdır. Hücrelerimizin çalışmasında önemli rol oynayan diğer kimyasal maddeler de vardır. Bu maddelere 'elektrolit' denir ve en önemlileri sodyum, potasyum, klorür, kalsiyum ve magnezyumdur. Kan basıncının düzenlenmesinde potasyum da en az sodyum kadar sorumludur. Potasyum tüketimi ve sodyumla arasındaki denge çok önemlidir.

Potasyum ve Kalp Sağlığı Üzerine Araştırmalar

2011 yılında Archives of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmada, 14 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada sodyum ve potasyum tüketim oranları incelenmiş ve 14 yıl boyunca takip edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, düşük potasyum tüketenlerde kalp krizine bağlı ölümlerin daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. En yüksek ölüm oranı, yemeklerinde potasyumu az ama sodyumu fazla tüketenlerde görülmüştür. Bu durum, kalp damar hastalıkları açısından en tehlikeli olanın, iki madde arasındaki dengenin bozulduğu durumlar olduğunu göstermektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Potasyum Bikarbonat Kullanımı

Potasyum Bikarbonat Kullanımı

Popüler İçerikler

Potasyum Tuzu Yararları

Potasyum Tuzu Yararları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Potasyum oksit Kullanım Alanları

Potasyum oksit Kullanım Alanları

Potasyum Dikromat Özellikleri ve Kullanımı

Potasyum Dikromat Özellikleri ve Kullanımı

Potasyum Ampul Kaybı ve Kullanımı

Potasyum Ampul Kaybı ve Kullanımı

Potasyum Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Potasyum Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Potasyum Manganat

Potasyum Manganat

Güncel

Potasyum Klorür Ne İşe Yarar?

Potasyum Klorür Ne İşe Yarar?

Güncel

Potasyum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Potasyum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?